Posts

Upon receiving DG41 offer letter!

Image
   I share this for those who need a little guide to prepare for our posting. These are all that I have done/ about to do.There are many things to be done after u have received an offer letter for DG41.

Macam leceh pon ada ke sana sini but through out the journey u learn about living and human. Cuba jadi dewasa. Dah nak jadi cikgu kan?😁

Okay. Sorry terbebel pulak. Let's start.

1) Check ur interview result,print and download the offer letter and all documents :
-surat setuju terima tawaran
-surat akuan sumpah
-surat aku janji
-borang pemeriksaan perubatan(couldnt remember the title already)
-check list
*all in 1 click

2) Be grateful u did well for ur interview (Alhamdulillah!)

3) start to rearrange ur day to accomplish all the requirement.

4) First day aftr downloaded the doc, u may accomplish 3 missions :
      -Surat Akuan sumpah-go and meet Pesuruhjaya sumpah/mahkamah to get the sign and stamp. (I went to see Pesuruhjaya Sumpah and pay RM4 for it. Some said they only need to …

kaca mata seorang anak

Image
Bonda tercinta, diwaktu kecil sejak aku Kau  kandung kau menjagaku sepenuh hatimu.

Bondaku, aku kini meningkat dewasa, mengenal rakan, mengenal dunia, bertatih mengejar cita. Diuji Tuhan dengan kesabaran anak yang lapisannya ibarat senipis selaput mata. Pantang tidak bersua hati rindu gelisah memikirkan bonda tercinta sendirian berteman kesayangan peliharaan. Namun pabila bersua tidak pula boleh berlama. Ada saja yang kurang dimatanya. INI salah ITU salah. Hinggakan diri ini terasa roads berguna.

Bondaku, janganlah Kau  pohon pada Dia yang Maha Mendengar untuk yang tidak2. Tuhanku, keampunannya adalah pintu keampunanMu. berilah peluang untukku berbakti kepadanya. Mustahil aku menolak ibu yang menjaga memeluk membelai tika aku sangat2 memerlukan. Tinggi mana pon aku berpijak, langit yang Ku junjung tetap sama. Peluk daku kejap dalam lembayung rahmatmu.

Bondaku, baranku boleh dikawal. Aku anakmu. Pastu ada cara untuk Ku menghilangkan nya terhadapmu. Engkau terlalu berharga bagiku. Tiad…

TRAUMA

  Yang namanya lelaki kadang kala menyenangkan. Dari sisi seorang kawan. Sentiasa menyenangkan. Tapi kurang menyeronokkan apabila kawan bertukar status kepada yang namanya cinta. Tak percaya? Kebenaran. Hakikat kawan- cinta – putus itu biasa dalam norma perchentaan atau kitaran perchentaan seeprti yang digembar- gemburkan. Aku rasa semua yang putus cinta aka nada satu fasa trauma atau fobia untuk bercinta atau lebih teruk lagi fobia untuk berhadapan dengan jantina yang berbeza.
Maksudnya skop hidupan dia hanya tertumpu kepada satu jantina. Tapi yang pasti aku tak seteruk tu. (aku rasa kalau dah sexism terlampau parah tahap CCU dah woi!). Seperti remaja-remaja lain, aku juga pernah bercinta, kecewa, menyukai, bertepuk sebelah tangan dan akhirnya sendiri kembali. Secara jujur, tahap kroniknya trauma aku di tahap sederhana. Bukan aku katakana tidak untuk kembali bertepuk bersama (dibaca: BERCINTA) tetapi, courage yang ada untuk kembali mempercayai itu kurang. Bukan tiada. Tetapi kurang…

win

Image
Win.

whoever you are with,
whenever you walk in,
what ever you're doing,
it's not the  thing that count,
but the love that you get matter the most.
(love in the sense of happiness)





Biar hati berbicara

Image
Biar hati berbicara satu jiwa satu rasa antara kita sering tertawa tanpa ada sengketa dulu kita berkawan tapi kini bukan lawan hanya mngundang tawa yang berpanjangan
sejujurnya masih ada rasa cinta yg tak akn putus  kerna alasanmu untuk ku bahagia..




Limitasi Cinta

Image
Senangnya kau mendefinisi cinta sedangkan aku masih setia ku tetap cuba pejamkan mata namun jiwaku tetap sengsara
ku biar saja kata mereka butakan mata kerana cinta bisikkan sayang tapi terluka sungguh kau hanya duka
limitasi cinta hanya kecewa tiada noda tiada dua hanya mampu memandang membuang rasa yang tak diundang.




punya Tuhan

Manusia itu dicipta berpasangan
mempunyai tara dan tandingan kata manusia sabar ada limit walhal kesabaran sebenar tiada limitasi kerana kita punya Tuhan.